
- 0 Comentarii
- CampionInSanatate
11 ALIMENTE BOGATE ÎN ANTIOXIDANȚI
Cei mai mulți dintre noi au auzit de mai multe ori cuvântul antioxidanți, dar puțini oameni știu ce sunt aceste substanțe și ce beneficii aduc.
Antioxidanții sunt acei compuși organici care sunt produși în corpul uman și se găsesc în multe alimente. Aceste substanțe chimice protejează celulele de daunele cauzate de radicalii liberi.
Acumularea de molecule periculoase în organism provoacă apariția stresului oxidativ. Această condiție patologică poate deteriora ADN-ul uman și alte structuri celulare importante. Stresul oxidativ pe termen lung duce la o creștere a probabilității de a dezvolta boli cronice, printre care oamenii de știință numesc boli de inimă, diabet de tip 2 și cancer.
O dietă bogată în antioxidanți poate ajuta la prevenirea acestor efecte secundare. Alimentele naturale sanatoase incluse in dieta zilnica cresc nivelul de antioxidanti din sange, ajuta la combaterea stresului oxidativ si reduc sansele multor alte boli.
Va prezentam cele mai bogate 11 alimente în antioxidanți:
1. Ciocolata neagra
Ciocolata neagra este extrem de hranitoare. Ciocolata neagră vă poate face viața nu numai dulce, ci și sănătoasă. Conține nu doar o cantitate mare de cacao, în comparație cu ciocolata obișnuită, ci și minerale și alți compuși benefici. De asemenea, “desertul negru” conține mai multi antioxidanți decât afinele și zmeura.
Antioxidanții găsiți din cacao minimizează inflamația si ajută la eliminarea cauzelor care duc la boli de inimă. Toate acestea sunt confirmate de rezultatele multor experimente.
De asemenea, consumul de produse care conțin cacao reduce tensiunea arterială sistolica, crește rata de colesterol „bun” și previne oxidarea colesterolului „rău”.
2. Nucile pecan
Nucile pecan cresc în Mexic și America de Sud. Produsul natural conține o cantitate mare de antioxidanți, grăsimi polinesaturate și minerale. Toate acestea reduc bolile cardiovasculare, inflamatiile si previn bolile autoimune.
3. Afinele
Afinele sunt un aliment cu conținut scăzut de calorii, bogat în antioxidanți și alți compuși nutritivi. Afinele conțin mult mai mulți antioxidanți decât alte fructe și legume.
Boabele de afine sunt capabile să întârzie declinul funcției creierului care apare adesea odată cu vârsta, tar asta este meritul antioxidanțiilor care duc la acest efect. Acțiunea lor duce la neutralizarea radicalilor liberi nocivi, reducerea inflamației și modificări în expresia anumitor gene, previne dezvoltarea bolilor cardiovasculare, scade colesterolul rau și tensiunea arterială.
4. Căpșunile
Căpșunile sunt populare în întreaga lume. Au un gust dulce și sunt considerate un aliment versatil care conține antioxidanți și vitamina C. Antioxidantul pe care il gasim in capsuni se numeste antocianina, care le si da culoarea rosie. Cu cât boabele conțin mai multă substanță, cu atât culoarea lor este mai strălucitoare.
Antocianina îmbunătățeste funcționarea principalului mușchi uman – inima, reducând dezvoltarea diferitelor boli.
5. Anghinarea
Anghinarea înca din cele mai vechi timpuri, era folosita de vindecători care foloseau frunzele plantei pentru a trata bolile hepatice si icterul.
Printre antioxidanțit pe care ii contine, se numără acidul clorogenic, ale cărui proprietăți antioxidante și antiinflamatorii pot minimiza riscul anumitor forme de cancer, diabet de tip 2 și boli de inimă.
6. Goji
Fructe uscate de goji erau adesea folosite în medicina tradițională chineză inca acum 2000 de ani în urmă. Au fost numite adesea superalimente, deoarece conțin o mulțime de antioxidanți, vitamine și minerale.
Boabele de goji conțin polizaharide rare, denumite și Lycium barbarum. Acest tip de antioxidant ajută la minimizarea probabilității apariției bolilor musculare majore și a cancerului uman și este, de asemenea, utilizat în lupta împotriva modificărilor pielii legate de vârstă.
Consumul de fructe uscate crește în mod eficient nivelurile de compuși antioxidanti din organism. Un studiu a constatat că administrarea zilnică a fructelor de goji timp de 90 de zile la adulții în vârstă a dus la o creștere cu 57% a nivelului de antioxidanți.
7. Zmeura
Zmeura are un gust dulce acrisor si foarte aromat, de aceea sunt adesea folosite în deserturi. Ele sunt, de asemenea, pe lista celor mai bune alimente bogate în antioxidanți, fibre, acid ascorbic și mangan, care ajută la scderea riscului de cancer și boli de inimă.
Rezultatele unui studiu sugerează că elementele chimice prezente în zmeură ucid 90% din celulele canceroase de stomac, colon și sân. De asemenea, proprietățile antiinflamatorii și antioxidante ale zmeurii negre sunt capabile să încetinească și să inhibe efectele diferitelor tipuri de cancer. În ciuda numeroaselor beneficii pentru sănătate ale zmeurii, toate sunt derivate din studii pe eprubetă și necesită mai multe studii umane.
8. Varza alba și varza rosie
Varza alba este unul dintre cele mai hrănitoare alimente naturale verzi de pe planetă, bogat în vitaminele A, K și C, dar si in antioxidanți. La soiurile roșii de varză se găsește aproape de două ori cantitatea de mai sus. Varza este o sursă excelentă de calciu, care susține sănătatea oaselor joacă un rol în alte funcții celulare din organism.
9. Fasolea
Fasolea este o leguminoasa foarte bogata în fibre. Acțiunea sa ajută la menținerea mișcărilor intestinale regulate. Unele soiuri, precum fasolea pinto, contin kaempferol. Acest antioxidant oferă beneficii pentru sănătate prin reducerea inflamației cronice și inhibarea creșterii celulelor canceroase.
Mai multe experimente pe animale au arătat că acțiunea kaempferolului este capabilă să suprime dezvoltarea cancerelor de sân, vezică urinară, rinichi și plămâni. Majoritatea studiilor au fost efectuate pe animale sau în eprubete și necesită teste suplimentare la oameni.
10. Sfecla
Sfecla roșie este o legumă rădăcinoasă cu un gust bun. Este bogata în fibre, potasiu, fier, folați și antioxidanți. Sfecla conține și alți nutrienți care ajută la suprimarea inflamației si îmbunătățeste semnificativ durerea și inflamația în osteoartrita.
11. Spanacul
Spanacul este o planta nutritiva anuala bogata in vitamine, minerale, antioxidanti. Aceasta leguma verde este, de asemenea, considerată o sursă de luteină și zeaxantină. Aceste substanțe protejează ochii de expunerea la radiațiile ultraviolete și alte unde dăunătoare. Ele ajută la combaterea leziunilor oculare pe care le provoacă radicalii liberi în timp.