Clicky

10 MOTIVE PENTRU A CONSULTA UN FLEBOLOG

Flebologia este o ramură a chirurgiei care studiază fiziologia și structura venelor. Această știință studiază bolile venelor, metodele de diagnostic și tratament ale acestora.

Un specialist în tratamentul bolilor venoase se numește flebolog. Competența sa include diagnosticul și tratamentul bolilor venoase.

Tehnicile moderne, cu ajutorul cărora se efectuează tratamentul bolilor venelor, vă permit să scăpati de boală în câteva ore și aproape fără durere. Este greu de crezut, dar chiar a doua zi după procedură, pacientul se va putea întoarce la muncă.

Statisticile bolilor venoase astăzi sunt dezamăgitoare. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), astfel de boli sunt incluse în lista bolilor civilizației. Astfel, varicele apar la 35% dintre femei și 20% dintre bărbați.

Problemele bolilor venelor însoțesc o persoană de secole. De mai bine de o sută de ani s-au făcut încercări de tratare a bolilor asociate venelor. Apariția razelor X a oferit o asistență semnificativă în tratamentul venelor, ceea ce a făcut posibilă injectarea de soluții și studierea problemelor din interior. Apoi a apărut o examinare cu ultrasunete, care a ajutat și mai mult în studiu – a devenit posibil să se identifice locația exactă a patologiei, viteza de mișcare a sângelui și direcția acesteia.

Flebologia de astăzi foloseste metode blânde și non-chirurgicale. În 70% din cazuri, pacienții cu boli venoase sunt tratați fără intervenție chirurgicală. Metodele de tratare a bolilor venoase sunt în mod constant îmbunătățite, dar înainte de a ne uita la fiecare dintre ele mai în detaliu, să ne uităm la simptomele bolii și la cauzele apariției acesteia.

Cauzele varicelor

Arterele transportă sângele de sus în jos, venele aduc sângele înapoi în sus. Odată cu funcționarea completă și corectă a mușchilor, sângele se ridică prin vene de la o valvă la alta. Dar dacă pereții vasului sunt deformați, golurile din el devin mai mari, dacă supapa este ruptă și nu există o contracție suficientă, atunci o parte a sângelui se mișcă în jos, ca urmare, există o întrerupere a funcționării vaselor și a întregii circulații a sângelui în ansamblu. Sângele nu urca in totalitate, o parte din el rămâne în vene, se acumulează acolo, întinzând astfel vasele și perturbând valvele.

De sine statator, vena nu este capabilă să forteze sângele să urce, asta se datorează muncii mușchilor aflați în jurul venelor. Dacă o persoană duce un stil de viață inactiv, se mișcă puțin, are un loc de muncă sedentar, merge doar cu mașina, dacă nu face plimbări și activitate fizică, mușchii devin inactivi, ceea ce poate duce la tulburări circulatorii și, ca urmare, la boli varicoase .

Pe lângă ereditate, cauzele varicelor pot fi:

 • obezitatea

 • tulburari hormonale (sarcina, menopauza, aportul de estrogeni)

 • efort prelungit

 • stil de viață inactiv

 • muncă sedentară si condusul in permanentă

 • purtarea pantofilor cu tocuri înalte, lenjerie intimă strâmtă

 • activitate fizică intensă constantă (sportivi, culturisti, muncitori)

 • statul mult timp în picioare

 • constipație cronică

 • malformații sau obstrucții ale venelor profunde

 • boli concomitente (diabet zaharat, boli ale sistemului cardiovascular, boli de rinichi)

Semne de vene varicoase

Boala se exprimă printr-o creștere a dimensiunii venelor, cu toate acestea, semnele vizibile apar mult mai târziu decât debutul bolii în sine. Dacă membrii familiei dumneavoastră sunt diagnosticați cu vreo boală asociată cu vene, ar trebui să contactați cu siguranță un specialist. Dacă organismul are o genă responsabilă de boala venelor, manifestarea venelor varicoase este posibilă la orice vârstă. Prin urmare, este de dorit o vizită preventivă la un flebolog.

Persoanele care se încadrează în zona de risc (ereditate, sarcină, fumat, stil de viață inactiv) trebuie să cunoască cele mai mici simptome ale venelor varicoase.

Grupul de risc pentru boli flebologice

Există un grup de risc pentru boli flebologice, care include:

 • vârstnici (peste 60 de ani)

 • femei în timpul sarcinii (trimestrul 2 și 3)

 • femeile care poartă tocuri înalte

 • persoane cu predispoziție genetică (membrii familiei și rudele au boli venoase)

 • persoane cu un stil de viață sedentar (lucrează la computer, fac călătorii frecvente și lungi la volan)

 • persoane cu activități profesionale care pun mult stres pe picioare (coafezi, vânzători, dulgheri)

 • persoane cu obiceiuri proaste (fumatul, alcoolul, consumul de alimente grase si prajite)

 • persoane cu boli ale sistemului cardiovascular, cu diabet zaharat

 • persoane cu un exces semnificativ de greutate corporală.

Patologii comune în flebologie

Cel mai adesea, pacienții unui flebolog sunt persoane care suferă de vene varicoase. Cu toate acestea, sunt mai multe boli de care se ocupa flebologia:

– varice (dilatarea venelor care apare din cauza funcționării necorespunzătoare a valvelor și a pereților vaselor slabi)

– tromboflebită (formarea unui cheag de sânge care închide lumenul venei)

– ulcer trofic (încălcări ale pielii și mucoaselor)

– flebopatie (scăderea tonusului venelor, care apare din cauza perturbării sistemului venos)

– telangiectazie (mărirea vaselor mici, care se manifestă prin aparitia venelor de păianjen)

– insuficiență venoasă cronică (o patologie care este cauzată de o încălcare a fluxului de sânge în sistemul venos al picioarelor)

10 motive pentru a consulta un flebolog

1. Aveti greutate, tensiune, senzație de plenitudine la nivelul picioarelor.

2. Simtiti rapid oboseală la mers

3. Aveti pielea uscata la nivelul piciorelor

4. Vi se umfla picioarelor la sfarsitul zilei

5. Aveti crampe minore

6. Au aparut umflaturi sau defecte cosmetice ale pielii picioarelor. Pe piele pot apărea asteriscuri și ochiuri venoase minore, nedureroase.

7. Venele cresc în dimensiune, ies în afară, devin vizibile, capătă o culoare violet, albastru. Apar dermatita si mancarimea

8. Apar ulceratii varicoase si aveti durere constantă la picioare

9. Simtiti convulsii la nivelul picioarelor

10. Va apare o pigmentare de culoare inchisa pe picioare

Este recomandabil să contactați un specialist nu în momentul în care boala s-a manifestat în totalitate. Este mai bine să vizitați un medic pentru sfaturi privind prevenirea formării bolii. Se recomandă în special solicitarea de sfaturi și diagnostic pentru pacienții cu vârsta peste 35 de ani.

La consultarea unui flebolog, puteți obține informații detaliate despre starea venelor: funcționarea valvelor, starea pereților vaselor de sânge, prezența sau absența cheagurilor de sânge și alte posibile simptome și condiții preliminare pentru dezvoltarea bolilor venoase.

La primele manifestări ale oricreia dintre aceste afectiuni, este necesar să ne gândim la tratamentul imediat. Boala nu va dispărea de la sine, dar starea zonei afectate se va înrăutăți în timp.

Chiar dacă semnele bolii par nesemnificative, nu provoacă niciun inconvenient și sunt practic invizibile, trebuie să vă amintiți că varicele sunt o încălcare a circulației sângelui și a funcției valvei, ceea ce duce în cele din urmă la o întrerupere ireversibilă a aportului complet de sânge la țesuturi, dezvoltarea inflamației vasculare și întunecarea pielii și a venelor.

Lăsate netratate, venele varicoase duc la afecțiunile mai grave menționate mai devreme, tromboflebite și ulcere venoase, care sunt mai greu de tratat.

Distribuie
post-img
Prev post

CELE MAI FRECVENTE GREȘELI ALIMENTARE PE CARE LE FAC ANGAJAȚII LA BIROU

Next post

DE CE SUNT OAMENI CARE MĂNÂNCĂ DE TOATE ȘI NU SE ÎNGRAȘĂ?

post-img